Sheffield

Sheffield kan roemen op een rijke historie door zijn ijzerindustrie. Er is aangetoond dat er al ver voor de industriële revolutie staal werd geproduceerd. Tegenwoordig kunt u hier gigantische museums met indrukwekkende machines en gereedschappen bezoeken, evenals imponerende huizen, die zijn gebouwd met de rijkdom waar het ijzer voor zorgde.

Maar in deze moderne tijden is de stad uit zijn industriële jas gegroeid en inspireert het u op andere, nieuwe en interessante manieren. Als u nu wat tijd in de stad doorbrengt, is de kans groot dat u geniet van de heerlijke restaurants, de leuke winkeltjes en elegante theaters. Overal valt de warme noordelijke gastvrijheid op.

Beauchief Abbey is net na Kirkstall Abbey in 1172 gebouwd (zoals vermeld in onze Leeds gids). Evenals Kirkstall Abbey werd Beauchief Abbey in 1537 gesloten, nadat Henry VIII de kloosters aangevallen had. Dankzij deze bestorming is tegenwoordig maar één deel van het originele gebouw overgebleven, de Western Tower. Maar het is zeer zeker nog steeds een bezoek waard.

The Bishops’ House is een andere verwijzing naar de lange geschiedenis van Sheffield. Het heeft de klassieke zwart met witte houten afwerking, die u meer zou verwachten in de 16e eeuw. Het staat in Meersbrook Park en wordt omringd door gigantische eiken. Het huis zal u een uitstekende indruk geven van de bouwstijl van de Tudors, het beroemde vorstenhuis dat meer dan honderd jaar in Engeland heerste. Het huis combineert twee bezienswaardigheden in één, aangezien het interieur net zo fascinerend is als het exterieur. In het huis vindt u namelijk een museum waarin de omstandigheden van de 16e en 17e eeuw worden nagebootst. Het ziet ernaar uit dat de Tudor-periode in Sheffield een zeer productieve tijd is geweest. Als u in de stad verblijft, kunt u ook een bezoek brengen aan Sheffield Manor, dat is gebouwd in 1516. Ga op weg naar Norfolk Park en u ziet het zandsteenkleurige Turret House afgezonderd staan in een open grasland. Hoewel sommige van zijn oudere gebouwen ontmanteld zijn, is het nog steeds een fascinerende plek uit de geschiedenis, aangezien hier Mary Queen of Scots vele jaren in gevangenschap heeft doorgebracht.

In Sheffield vindt u ook stadsboerderijen. Heeley City Farm is hier een voorbeeld van, een gebouw waar wind- en zonne-energie op innovatieve wijze gebruikt wordt. Op de boerderij leven veel verschillende dieren en is daarom al meer dan 25 jaar een echte favoriet onder de plaatselijke bevolking. Breng een bezoek aan deze boerderij en geniet (met uw kinderen) van een wandeling tussen de vriendelijke geiten, koeien, konijnen, eenden en kippen.

Verder terugkijkend in de tijd is de meer moderne geschiedenis van Sheffield intrinsiek verbonden met de productie van staal. Het is een stuk historie dat niet vergeten is en wordt weerspiegeld door twee oude staalproductieterreinen – Abbeydale Industrial Hamlet en het Kelham Island Museum. Het Abbeydale Industrial Museum bestaat uit een groepje geplaveide stenen huizen en is gevestigd op een plek waar al in de 13e eeuw een smederij stond. Maar het was pas in de 18e eeuw dat de staalproductie in Sheffield werkelijk volwassen werd. Binnen kunt u bekijken hoe het intensieve proces van het fabriceren van staal met vuur en hamer tot stand kwam.

Ook het Kelham Island Museum heeft een erfgoed dat veel verder teruggaat dan zijn in de 19e eeuw gestichte ijzergieterij. Er bevindt zich een korenmolen daterend uit de 12e eeuw, maar vandaag de dag zult u meer onder de indruk raken van een groot apparaat met de naam Bessemer Converter, dat werd gebruikt om ijzer in staal om te zetten. In het museum ziet u bovendien krachtige oude stoommachines en interessante kleine curiositeiten zoals oude klokken en fietsen.

Zelfs het nacht- en publeven van Sheffield heeft een historisch karakter. Dit is vooral het geval bij de Old Queen’s Head. Dit traditionele houten gebouw in tudorstijl dateert van rondom 1475 en is daarmee het oudste gebouw van Sheffield dat nog volledig intact is. Opmerkelijk genoeg gaat over de pub het verhaal dat deze regelmatig wordt bezocht door geesten van weleer, dus het is goed mogelijk dat een biertje hier gepaard gaat met een flinke schrik! Het interieur heeft zijn bijpassende rustige uitstraling behouden, met oud houten meubilair en open haarden die zorgen voor een traditionele Engelse atmosfeer.

Voor wat uitbundigere nachten staat de moderne, fonkelende Sheffield O2 Academy volledig in contrast met de oude Old Queen’s Head. De Academy heeft een capaciteit van 2000 mensen en is een toplocatie voor internationaal bekende acts als Pulp, Lost Prophets en Maximo Park.

Maar als u in Sheffield liever een wat subtielere, culturele avond uit beleeft, wordt u ruimschoots beloond met twee indrukwekkende schouwburgen – Lyceum Theatre en Crucible Theatre. De Crucible, gebouwd in 1971, organiseert diverse voorstellingen, maar staat waarschijnlijk het meest bekend om zijn organisatie van het WK snooker (sinds 1977). Het Lyceum Theatre heeft een nog langere historie, aangezien het gebouwd is op een plek waar sinds 1870 muziekhaloptredens werden gehouden. Tegenwoordig is het herbouwde theater vooral beroemd om zijn organisatie van het jaarlijkse stadspantomime (een feestelijke theatershow), evenals om zijn uitgebreide West End-producties en operavoorstellingen.

Sheffield heeft ondanks zijn geringe grootte een verbazingwekkend aantal kwaliteitsrestaurants. Eentje bezit zelfs een Michelinster. U kunt deze verfijnde keuken vinden bij The Old Vicarage, gevestigd in een groots Victoriaans plattelandshuis omgeven met velden van bladerige parklandschappen. De setting is wonderschoon, maar het eten is nog indrukwekkender. Het menu is uiterst inventief en combineert internationale ingrediënten op een unieke manier.

Sheffield is ook een uitmuntende plek voor eetcafés. Hier komt u voor een biertje en een lekkere maaltijd en geniet u van de warme pubsfeer. Een van de beste voorbeelden hiervan is Inn at Troway. Dit etablissement is uitgevoerd in een nagebootste tudorstijl. Het eten bestaat uit een mix van landelijke smaken gepresenteerd in een artistiek, hedendaags jasje.

Als u een groter aanbod van eetgelegenheden wenst, is het West One Plaza in het stadscentrum de juiste plek. Dit stijlvolle plein heeft noedelbars, cafés en Mexicaanse restaurants, voor heerlijk dineren in een relaxte omgeving.

Sheffield is eveneens goed vertegenwoordigd op het gebied van delicatessen, aangezien diverse opmerkelijke voedingsmiddelenmerken hier hun origine hebben. Henderson’s Relish bijvoorbeeld is een heerlijk gekruide saus die u echt moet proberen. De smaak is te vergelijken met Worcestershiresaus, maar Henderson's Relish is uniek in Sheffield en nergens anders te verkrijgen. Dit in tegenstelling tot Bassett’s Liquorice Allsorts (Engelse drop) dat nu in het hele Verenigd Koninkrijk te koop is. Deze sterke, smaakvolle dropjes zijn eigenlijk per ongeluk ontstaan in Bassett’s originele snoepfabriek in Sheffield.

Wilt u uitgebreid gaan winkelen? Dan bent u in Sheffield in het gigantische winkelcentrum, bekend als Meadowhall, aan het juiste adres. Het is het grootste winkelcentrum in Yorkshire. Meadowhall biedt onderdak aan meer dan 280 winkels, heeft een groot horecaplein en zelfs een bioscoop met 11 zalen. U zult versteld staan van de keuze aan internationale merken, waaronder All Saints, Apple, G Star raw en Firetrap

Als alternatief kunt u het winkelcentrum Crystal Peaks bezoeken, dat 11 kilometer buiten het stadscentrum van Sheffield ligt. Dit winkelcentrum is bijzonder vanwege de markt die er wordt gehouden. Tussen de 100 kramen vindt u altijd een uniek cadeau of een leuke souvenir. Ongebruikelijk is ook dat er een bibliotheek, medisch centrum en fitnessclub gevestigd zijn!

Gaat u liever niet naar de grote winkelcentra? In Sheffield vindt u zoveel leuke winkeltjes dat u kunt shoppen tot u erbij neervalt! Ecclesall Road is een van de plekken waar u naartoe kunt. Hier is het een en al relaxte cafés, bijzonder boetiekjes en kwaliteitsjuweliers. U moet ook zeker langs The Moor, een van de drukste hoofdstraten in het stadscentrum, met een historie die teruggaat tot de 19e eeuw. Hier treft u een hele reeks aan bekende merken en warenhuizen.

Zoekt u toch liever iets origineels of bijzonders? Dan zult u zich in het Devonshire Quarter zeker op uw gemak voelen. Deze wijk bestaat uit diverse chique straten waar veel vintage kledingwinkels, antiekjuweliers en artistieke ontwerphuizen gevestigd zijn.